Brand Boost: Caroline Ek

En enkelhet. Det hårda. Det mjuka. Hennes formgivning är något alldeles extra. Vi träffade formgivaren och stylisten Caroline Ek inför hennes launch här på Beleco.

Hej Caroline, Vad roligt att du ville ställa upp på en intervju! Vad är din bakgrund?

Jag kommer från Urshult, en liten ort i Småland. Min mamma är inredningsarkitekt. Hon har inspirerat mig mycket. Det är verkligen en gåva att växa upp i en miljö där kreativiteten flödar. Vi reste mycket när jag var barn och jag fick möjligheten att se nya miljöer och kulturer och det breddade mitt perspektiv. Mötet mellan olika kulturer inspirerar mig väldigt mycket. Min egna design landar alltid i den urbana linjen, även om jag gärna ser mina produkter i en mix av kulturella influenser.

I skönhet bör det finnas plats för repor och märken, det ska synas att livet i hemmet finns på dina möbler. 

När jag var liten följde jag ofta med min mamma på inköpsresor till antikvitetshandlare i Skåne och klättrade i vindar och gick på auktioner och letade fynd på loppisar. Det var en underbar tid, samtidigt som jag i min egen kreativitet ville så långt bort från den mjuka patinan som möjligt. Jag blev en konstrebell.

Jag gillade svets, betong, stål, och ville helst svetsa grejerna själv. Det är roligt att se på mina produkter idag och veta att det ligger så mycket av mig själv och min egen resa i dom. Väldigt roligt att få göra den här intervjun måste jag säga.

Hur ser du på Smålandsundret, alla möbeltillverkare?

Det är spännande med Småland. Ena delen upplever jag som vårdande bolag. Anderstorp etc. Där bolagen värnar om traditionen och hantverket. Den andra delen är starkt entreprenöriellt, där små bolag drivs på av eldsjälar.

Det finns en enorm tillgång på produktion och drivkraft. Jag är imponerad och stolt. Och det är också där jag har min produktion, Gnosjö. Närmare bestämt. Det var självklart för mig från början att lägga den i Småland.

  Vad kännetecknar din design?

När jag formger en möbel eller inreder ett rum jobbar jag med ett holistiskt perspektiv där jag ser till samspelet mellan olika funktioner i rummet. Funktionen är det som är viktigast för mig. Modig och djärv design är nästa steg. Jag gillar när det är sparsmakat. Jag gillar konturer och tydliga avgränsningar.

Vad är dina tankar runt hållbarhetstrenden?

Otroligt bra med blocket och återvinna möbler. Om någon har sett slutet på en produkt så kan det finnas andra som får chansen att uppleva den också. Det ger en vacker historia om möblerna som man också skulle kunna följa.

Jag förespråkar större investeringar när man inreder sitt hem. Kvalitet är så viktigt! Det SKA hålla och man ska vara medveten om det man köper. Jag tycker att patina bör vara mer närvarande i folks hem.

Vem skulle du säga är din kund?

Det är så roligt med mina kunder för jag har verkligen ett så stort spann. Från ungdomar som ska flytta in till första lägenheten, till nyblivna pensionärer som ska flytta in till stan. Alla bredder, alla åldrar. Det är så givande att min design tilltalar så många. Soffbord till exempel är den produkt som kunder efterfrågar mest. Ett soffbord sätter tonen snabbt i ett rum och är väldigt enkelt att byta ut. Och nu har det blivit ännu enklare med hjälp av Beleco.

Hur kom du i kontakt med Beleco?

Jag fick ett mail av en sjukt trevlig tjej där jag kände äntligen någon som ser mig och min design för vad det är. Ett genuint hantverk med kärlek för hållbar design och socialt engagemang. Hon berättade för mig att Beleco är enkelt, personligt och tillgängligt och att ni har som vision att skapa en plattform med sjysst hållbar design för alla. Jag nappade direkt haha

Vad gjorde dig nyfiken på Beleco?

Det är ett kul koncept! Många är vi i inredningsbranschen som längtat efter något nytänkande, en plattform där god design och hantverk får plats att synas.  Att ha en hållbar tjänst och samtidigt bygga ett koncept känns så rätt i tiden.

Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ att göra design tillgängligt för alla, och samtidigt belysa värdet av andrahandsmöbler. Det öppnar upp för dialog i branschen.

Vad vill du säga till någon som går i inredningstankar?

När du ska skapa ditt hem så låt det ta tid. Våga vänd dig till en person som kan inreda till ditt hem (Iredningshjälpen på beleco till exempel är lätt att förstå och tillgänglig för alla) Var inte rädd för patina, för repor och fläckar. Det är livet ni skapar i ert hem tillsammans med era möbler.

Tack Caroline för din tid! Vi på Beleco önskar dig varmt välkommen som leverantör.

Caroline Ek Produkter